Олімпійські ігри 2022 стануть найбільш гендерно-збалансованими за всю їх історію


Пекін-2022 вже став гендерно-збалансованими зимовими Олімпійськими іграми в історії: жінки становлять рекордні 45% спортсменів. Але завдяки коригуванню спортивної програми та розкладу змагань, а також широкому поширенню Посібника з представництва Міжнародного олімпійського комітету (МОК), ці Ігри також сприяють більш збалансованому висвітленню жіночого спорту, повідомляє Olympic.

Повний гендерний баланс у 10 дисциплінах (з 15). Найбільша кількість змагань серед жінок за всю історію

Рекордна кількість змагань серед змішаних підлог (11 змагань серед змішаних підлог/1 відкрите змагання)

Заключна субота включатиме дев’ять годин жіночих змагань, порівняно з п’ятьма годинами того ж дня у Пхенчхані чотири роки тому.

73 відсотки прапороносців – жінки. Ці результати були досягнуті завдяки спільним зусиллям МОК, міжнародних федерацій (МФ) та національних олімпійських комітетів (НОК).

Нові заходи демонструють жіночий спорт

Інновації у спортивній програмі та розкладі змагань йдуть пліч-о-пліч із зусиллями щодо просування більш збалансованого гендерного портрета в міжнародній пресі. МОК працює із зимовими МФ над зміною спортивної програми, щоб Пекін-2022 розвивав прогрес, досягнутий на зимових Олімпійських іграх у Пхенчхані 2018 року. Зі змінами, внесеними спеціально для Пекіна 2022, Міжнародний союз ковзанярів (ISU) слідує прикладу Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) та Всесвітньої федерації керлінгу, які вже досягли гендерної рівності у своїх олімпійських програмах у Пхенчхані.

До програми додано два нових види змагань серед жінок (жіночий монобоб та біг-ейр серед чоловіків та жінок) та чотири нові види змішаних змагань, внаслідок чого загальна кількість змішаних змагань досягла 12, порівняно з вісьма у Пхенчхані. Завдяки цим додаванням у Пекіні буде проведено найбільшу кількість змагань серед жінок за всю історію. Більше видів спорту вперше перейшли до гендерного балансу: скелетон, санний спорт, ковзанярський спорт, лижні гонки, гірські лижі, фрістайл та сноуборд досягли цього рубежу у Пекіні.

Нарешті, нове правило, введене МОК, що дозволяє використовувати різні флагштоки на церемонії відкриття, мало значний вплив на представленість жінок. У Пхенчхані-2018 жінки становили 30 відсотків усіх прапороносців, а у Пекіні цей показник зріс до 73 відсотків.

Розклад змагань у Пекіні 2022: жінки та чоловіки у центрі уваги

МОК працює з МФ над тим, щоб жіночі змагання проводилися на тих же майданчиках, що й чоловічі, і щоб вони посідали однаково чільне місце у трансляціях ЗМІ та телебачення під час Ігор.

Грунтуючись на змінах, внесених до Пхенчхана 2018, у Пекіні 2022 були внесені додаткові корективи до розкладу змагань, щоб поставити жінок у центр уваги. Наприклад, два жіночих змагання — жіночий біатлон на 12,5 км з мас-старту та бобслей для двох жінок — були перенесені на заключну суботу, що збільшило кількість жіночих видів спорту в передостанній день змагань до дев’ятої години порівняно з п’ятьма годинами в той же день чотири роки тому.

І вперше в історії першою медаллю у змаганнях зі стрибків на лижах із трампліну стали жіночі змагання, які виграла словенка Урша Багатай.

Подібні події показують, що зусилля МОК з просування ґендерної рівності на Олімпійських іграх виходять далеко за рамки досягнення представництва 50 на 50 спортсменів на ігровому полі та супроводжуються зростаючою увагою до впливу на зміну поведінки у ЗМІ, спортивних організаціях та Олімпійському русі в цілому.Олімпійські ігри привертають неймовірну увагу до спортсменів, особливо до жінок, і МОК також серйозно ставиться до свого обов’язку показувати спортсменів.

Важливість справедливого та рівного відображення.

Напередодні безпрецедентного шестимісячного періоду, що включає Олімпійські ігри в Токіо 2020 та Олімпійські зимові ігри в Пекіні 2022, МОК, визнаючи цю унікальну можливість та силу спорту у формуванні гендерних норм та стереотипів, опублікував оновлену версію спортсменів.

Мета нового керівництва, відповідно до Цілей МОК з ґендерної рівності та інклюзивності на 2021-2024 роки, полягає у підвищенні обізнаності та заклику до ґендерно рівного та справедливого подання спортсменів у всіх формах ЗМІ та комунікації. Як і в Токіо, з урахуванням рекордної участі жінок-спортсменок у Пекіні-2022 та тієї уваги, яка привертає таку глобальну спортивну подію, Керівництво із зображення підкреслює роль організацій у зміні уявлення про жінок та маргіналізованих груп, а також їх уявлення про себе.

«МОК та Олімпійські мовні служби (OBS) визнають свою відповідальність за забезпечення рівної та справедливої ​​видимості як спортсменів-жінок, так і спортсменів-чоловіків», — пояснив Янніс Екзархос, генеральний директор OBS. «Наше зобов’язання полягає не тільки в кількісному висвітленні, але спортивні організації можуть допомогти розділити розповідь; і як лідери та творці контенту, ми задаємо тон тому, як зображають та уявляють жінок».

Важливо зазначити, що керівництво, яке вже було доступне англійською, французькою, японською та іспанською мовами, було перекладено мандаринською мовою Організаційним комітетом Пекіна 2022 та поширене серед місцевих ЗМІ напередодні Ігор.Очікується, що це вплине на гендерний портрет і гендерну рівність при висвітленні спортивних подій у Китаї.

Оновлене керівництво наголошує на важливості спортивних організацій, таких як МОК, у завданні тону та забезпеченні гендерно збалансованого освітлення. У них наводяться нові приклади, найкращі практики та поради з різних секторів, починаючи з мови (слів та виразів) та використовуваних образів і закінчуючи якістю, кількістю та значимістю висвітлення. Ставши більш практичними, вони також включають контрольні списки та поради для підтримки не тільки спортивних організацій, але й інших організацій, що беруть участь у висвітленні Олімпійських ігор, таких як правоволодіючі мовні компанії та ЗМІ, у реалізації збалансованого та справедливого висвітлення та комунікації – зокрема, у області друку, цифрових технологій, радіо та мовлення.