Наскільки важлива гендерна рівність у Збройних Силах України — Андріана Сусак


Гендерна рівність у лавах Збройних Сил — це не про те, щоб хтось мав більше преференцій, а хтось, навпаки, зазнавав утисків у правах. Це про рівні права й можливості для всіх, щоб кожному військовослужбовцю, незалежно від статі, було однаково комфортно у службі нарівні з іншими, пише Жіночий Консорціум України.

Саме тому питання гендерної рівності, питання рівних прав і можливостей є одним з наріжних каменів в організаційній культурі Збройних Сил України.

Зміни та осучаснення організаційної культури українського війська — це той процес, що гарантує боєздатність армії та авторитет Збройних Сил як однієї з основ державності.

Саме цим питанням присвячено міжнародну конференцію Modus Initiative, організовану, зокрема, Генеральним штабом ЗСУ та фондом «Повернись живим». Мета заходу — ініціювання позитивних змін в організаційній культурі Збройних Сил на засадах рівності військовослужбовців.

Своїми враженнями про те, що зроблено, і те, що хотілося б бачити й надалі, поділилась активна учасниця Революції Гідності, доброволиця та ветеранка російсько-української війни, лідерка Жіночого ветеранського руху Андріана Сусак.

Передусім вона зазначила, що є багато перемог у напрямку інтеграції гендерної рівності у Збройних Силах України.

— Це впровадження бойових посад і доступ до освіти, — акцентувала Андріана Сусак. — Сьогодні дівчата й жінки можуть служити в армії на бойових посадах. Також дівчата можуть вступати у військові ліцеї, ставати офіцерками й будувати військову кар’єру.

Як позитивні зміни Андріана Сусак відзначила той факт, що у порівнянні з 2014 роком чисельність жінок в українській армії значно зросла.

— Україна нині входить у першу десятку країн за кількістю жінок-військовослужбовиць у Збройних Силах, — сказала вона.

Зупинилась ветеранка й на проблемних питаннях. Так, вона зауважила, що потрібно побудувати інфраструктуру та впровадити професійний рекрутинговий відбір в армію як чоловіків, так і жінок. Адже гендерна рівність, за її словами, це і про чоловіків, і про жінок.