Що є обов’язковим для впровадження гендерної рівності в Україні — Інна Совсун


Під час круглого столу «Нерівність у суспільстві» на тему гендерної рівності та дискримінації в суспільстві експерти і експертки, народні депутати, представники і представниці громадських організацій висловили свої думки про те, чи є в Україні гендерна рівність, чи стикаються українці з дискримінаційними висловлюваннями або упередженим ставленням, розповідає Жіночий Консорціум України.

Народна депутатка, членкиня МФО «Рівні можливості» Інна Совсун розповіла, як гендерна рівність впливає на рівень добробуту суспільства й коли можна говорити про дискримінацію. За її словами, дискримінація має місце тоді, коли є упереджене ставлення до нього чи неї не як до особистості, а до його/її приналежності до певної групи.

«Іноді відсутність симпатії прирівнюють до дискримінації. Але дискримінація — це коли тебе порівнюють з певною групою і приписують характеристики цієї групи за замовчуванням, незалежно від того, є вони в тебе чи ні. Їх приписують вам як представниці чи представнику певної групи. Упереджене особисте ставлення до когось через, наприклад, недоречний стиль одягу, це не є дискримінацією», — наголосила нардеп.

Щодо важливості впровадження гендерної рівності та досліджень цієї теми серед науковців, то Інна Совсун зазначила, що позитивний ефект від впровадження рівності науково доведено.

«Гендерна рівність в суспільстві підвищує рівень загального добробуту. В країнах, де є високі показники гендерної рівності, все нормально з демографічною ситуацією. Головне питання гендерної рівності сьогодні — достатня кількість дитсадочків. Немає іншого питання, яке б краще сприяло впровадженню рівності жінок і чоловіків, це база. Якщо тобі треба брати декретну відпустку тривалістю до 6 років і доглядати за дитиною — то все інше позбавлене сенсу», — говорить політикиня.

На думку депутатки, кожна жінка має сама вирішувати чи народжувати дітей чи ні. Ситуацію в Польщі із забороною абортів вона назвала жахливою. «Як депутатка я переконана, що наша функція — це зробити так, щоб в суспільстві було більше щасливих людей. Якщо для когось щастя — народити п’ятьох дітей, то це прекрасно. Ми, як суспільство, маємо цьому сприяти не забороняючи аборти, а відкриваючи дитячі садочки. Крім того, сприяючи тому, аби жінки могли працевлаштуватися після народження дитини і т.д. Якщо жінка не хоче народжувати, вона не зобов’язана робити це, щоб покращити демографічну ситуацію», — наголошує Інна Совсун.

Депутатка говорить, що ситуація з гендерною рівністю в Україні не така вже й погана, є певний прогрес, а якісні зміни потребують часу і зусиль.