Перша леді України розповіла про позитивні крооки до гендерної рівності


Перша леді Олена Зеленська розповіла про українські досягнення у виконанні зобов’язань щодо Партнерства Біарріц, метою якого є гендерна рівність. Серед іншого Україна ухвалила низку законів для створення рівних можливостей для своїх громадян, виділила 274,2 млн грн субвенції на притулки та підтримку постраждалих від домашнього насильства, проводить моніторинг інклюзивності об’єктів. Про це Зеленська у вівторок, 27 грудня, написала у Facebook, передає Корреспондент.

«Два роки тому країни Великої сімки об’єдналися у Партнерстві Біарріц (за назвою французького міста), щоб допомогти одна одній у створенні рівних можливостей для своїх громадян. Україна приєдналася до ініціативи у вересні 2020 року. І це не клуб розмов, а клуб дій!» – відзначила перша леді. 

Вона наголосила, що зі вступом до Партнерства Україна взяла на себе зобов’язання одразу у таких п’яти сферах: 

  • попередження домашнього та гендерно обумовленого насильства;
  • зменшення розриву в оплаті праці жінок та чоловіків (в Україні, як і у світі, він, у середньому, становить 20% на користь чоловіків);
  • створення великих можливостей для чоловіків, щоб дбати про дітей;
  • навчання дітей принципам рівності жінок та чоловіків;
  • розвиток безбар’єрного публічного простору, дружнього до сім’ї з дітьми та маломобільним групам населення.

 Для виконання цих зобов’язань в Україні, зокрема, було прийнято закон, який посилює та встановлює однакову відповідальність за домашнє насильство, а також затверджено Державну соціальну програму попередження та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, зазначила Зеленська. 

За її даними, 22 області та Київ розробили обласні програми та плани їх виконання. 

Також вона поінформувала, що надано субвенцію у розмірі 274,2 млн грн на створення 30 притулків, 38 денних центрів, 58 консультацій для підтримки постраждалих від домашнього насильства, придбання 41 автомобіля з метою забезпечення функціонування утворених при притулках мобільних бригад. 

Дружина президента розповіла, що урядова гаряча лінія 1547 допомоги жертвам насильства пройшла аудит, проведено оптимізацію прийому звернень та навчання фахівців, створено окремий сайт гарячої лінії 1547. На початок грудня 2021 року загальна кількість звернень на гарячу лінію склала 11 тис.176. 

У той же час, перша леді нагадала, що ухвалено також закон про рівні можливості з догляду за дитиною, розроблено проект змін до Державних будівельних норм Інклюзивність будівель та споруд, розпочато моніторинг та оцінка інклюзивності об’єктів, Україна приєдналася до міжнародного партнерства EPIC з рівності в оплаті праціі т.п. 

Як повідомлялося, у вересні 2020 року Україна стала учасницею Партнерства Біарріц. Нагадаємо, у грудні 2019 року Олена Зеленська ініціювала приєднання України до Партнерства Біарріц щодо утвердження гендерної рівності. До цього вона закликала президента та Кабмін у своїй промові на третьому Українському жіночому конгресі.