«Гендерно орієнтоване врядування — це #ДОБРЕ». Про що йшлося в марафоні?


Гендерна рівність корисна для бізнесу та держави. Зокрема, сприяє зростанню валового внутрішнього продукту на душу населення, створенню більшої кількості робочих місць та кращій продуктивності, повідомляє ПОВАГА.

Про це під час Медійного марафону «Гендерно орієнтоване врядування — це #ДОБРЕ» Національного Демократичного Інституту (НДІ), який пройшов 10 грудня, сказала тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін.

«Гендерна рівність має значення з багатьох причин. Важливо визнавати внески, які робить половина населення світу. З точки зору бізнесу та з політичної точки зору гендерна рівність теж має сенс. Згідно з дослідженням, яке провели «ООН-Жінки», країни з більшою кількістю жінок у законодавчій та виконавчій гілках влади мають більш справедливі закони, а їхні соціальні витрати спрямовані на підтримку населення», — запевнила Крістіна Квін.

Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг також наголосив на важливості гендерного бюджетування.

А національні та регіональні експерти й експертки обговорили впровадження гендерно орієнтованого врядування як пріоритету національної політики України. Зокрема, за допомогою такого важливого інструменту як депутатські групи з гендерних питань на місцевому рівні.

Марина Бардіна, народна депутатка України, співголова МФО «Рівні можливості» у Верховній Раді України підкреслила: «Завдяки, зокрема, підтримці НДІ все активніше в регіонах створюються міжфракційні депутатські групи «За рівні можливості». Такі групи є інструментом, по-перше, адвокації питань гендерної рівності, а по-друге, популяризації інформаційної політики серед колег у місцевих радах, серед очільників ОТГ».

Під час регіонального включення Любов Лук’янцева, консультантка НДІ щодо депутатських груп з гендерних питань із Кіровоградської області, зазначила, що «депутатські групи з гендерних питань є дуже відкритими до громади. Тобто це той інструмент, який налагодить діалог з громадою якнайшвидше, щоб врахувати їхні потреби».

«Шлях жінки в політику»

Під час завершальної сесії марафону, героїні фільму «Шлях жінки в політику» Лариса Гориславець, Михайлина Скорик-Шкарівська, Юлія Лефтер та Наталія Коваль розповіли про свої досягнення протягом року після проведення місцевих виборів. А також про виклики й перемоги із просуванням гендерно орієнтованого врядування на місцях.

Вони виступили із мотиваційними закликами до активних жінок торувати свій шлях у політику. Зокрема Лариса Гориславець, депутатка Кременчуцької міської ради, зазначила:

«Я б хотіла побажати усім, хто має політичні амбіції, твердо і сміливо триматись своїх позицій. Бути готовою, що будуть бар’єри, знецінення, інші негативні фактори й впливи на вас. Але навколо вас буде та команда, ті люди, які порадять і нададуть підтримку, як сьогодні. Ми маємо коло людей зі спільними прагненнями, спільними цінностями».