Від «коронокризи» жінки постраждали більше — Олена Зеленська


Жінки від кризи, спричиненої пандемією COVID-19 постраждали більше за чоловіків, і тепер потрібно ще більше часу для подолання гендерної нерівності у світі.

Про це розповіла дружина Президента Олена Зеленська на засіданні Комісії з питань координації взаємодії органів влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, передає Укрінформ.

«Коронакриза — і тут теж найбільше постраждали жінки, за даними Всесвітнього економічного форуму. Адже здебільшого закрилися сфери обслуговування, і малий бізнес, де традиційно більше жінок. Економісти підрахували, що через COVID на подолання гендерного розриву тепер нам знадобиться вже не 100, а 136 років. Звучить песимістично, але, я впевнена, що насправді швидкість подолання гендерного розриву залежить від нас з вами», — сказала перша леді.

Вона підкреслила, що гендерні проблеми є не лише в Україні, але й в усіх інших країнах, зокрема, у Європі та Америці.

Олена Зеленська навела дані досліджень Єврокомісії, згідно з якими майже усюди жінки отримують заробітну платню в середньому на 16% меншу, ніж чоловіки, рідше стають топ-менеджерами.

«У той самий час те, що сором’язливо називають “жіночою хатньою роботою”, сягає 39% світового ВВП — це більше, ніж комерція і виробництво. Жінки у повсякденному житті виконують роботу, на якій заощаджують держави: вони безкоштовні доглядальниці, прибиральниці, вчителі, вихователі», — зауважила перша леді.

Водночас дружина Президента запевнила, що за рік після приєднання до Партнерства Біарріц Україні вдалося багато чого досягти на шляху до рівності, однак зауважила, що ще попереду багато роботи і викликів.

Олена Зеленська наголосила, що де рівність, там свобода — як свобода пересування, так і свобода від стереотипів та штампів, від насильства, а також справедливість.

«Не механічне «50 на 50», такий розподіл нікому не потрібен, мова про справжню справедливість за заслугами, а не за статтю. Ніхто не повинен незаслужено зазнавати обмежень, чи нести більший тягар», — додала перша леді.

Україна отримала офіційний статус учасниці Міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей «Партнерство Біарріц» у вересні 2020 року. Долучення нашої країни до Партнерства заради миру ініціювала дружина Президента Олена Зеленська в грудні 2019 року.