Українські жінки переносять карантин легше за чоловіків – соціологи


фото з сайту pixabay.com

За період вимушеного обмеження у чоловіків ростуть показники депресії і розладу сну – натомість жінки справляються краще, повідомляє ЛІГА.

Українки, як виявилось, швидше за чоловіків адаптувалися до змін в укладі життя через коронавірусний карантин. До такого висновку дійшли соціологи групи Рейтинг, яка опублікувала результати квітневого опитування.

За даними аналітиків, жінки – незважаючи на подовження карантину – продовжують і надалі демонструвати більш високий рівень всіх емоційних показників, ніж чоловіки. Більш того – вони навчились знаходити в нинішніх обмеженнях певний позитив.

«За цей час у жінок помітно знизився рівень тривоги: вони краще адаптувалися і звикли до змін. У чоловіків же фіксується зростання показників депресії і розлади сну, які міцно пов’язані між собою», — відзначили в групі Рейтинг.

Наведені цікаві дані й щодо вікових відмінностей: помітне зростання розладів сну у людей середнього віку (30-49 років). Разом з тим у українців передпенсійного віку (50-59 років) – наростає відчуття втоми. Втім, люди старшого віку не припиняють радіти життю.

«Серед останніх фіксується зниження рівня тривоги. Така ж тенденція і серед літніх», — підкреслили соціологи.

За їх словами, карантин перестав бути незнайомим явищем, а саме такі явища змушують людину турбуватися найбільше. До того ж паніка у психологічно здорової людини — це короткочасний стан від декількох хвилин до декількох днів.

Опитування по мобільному зв’язку за допомогою комп’ютера проведено 10-12 квітня 2020-го серед 1627 «випадкових» українців від 18 років і старше. Похибка — не вище 4%. Автори опитування — група Рейтинг у співпраці з мережею Pollaris.

Нагадаємо, опитування 1-2 квітня показало, що українці на карантині стали більше спати, готувати їжу і дивитися фільми.