9,5 мільйонів жінок можуть втратити мрію на щасливе материнство через коронавірусну кризу


Очікується, що сфера медичних послуг для жінок в значній мірі прийде у занепад. Відтак – кількість небажаних вагітностей, небезпечних абортів та спровокованих ними важких наслідків для здоров’я різко виросте й рахуватиметься багатьма мільйонами, пише The Guardian

Щонайменше 9,5 мільйонів жінок і дівчат цього року можуть пропустити послуги з планування сім’ї через Covid-19, що по своїй суті є дуже загрозливим для життя кожної майбутньої матері.

Марі Стоупс Інтернешнл – міжнародна недержавна організація, яка забезпечує контрацепцією та безпечні аборти по всьому світі – нещодавно попередила, що обмеження подорожей та припинення міжнародного сполучення можуть стати бідою для  жінок, які намагаються за кордоном полагодити своє здоров’я чи репродуктивні функції і планували зробити це у одній з сусідніх країн, де є можливість зробити безпечний аборт чи отримати інші медичні послуги та консультацію.  

MSI підраховує, що у разі, якщо надання таких послуг скоротиться на 80% за три місяці, мільйони жінок протягом року залишаться без професійної підтримки. Якщо ж вдасться через три місяці все повернути до нормального стану, ця цифра знизиться до 4 мільйонів. Що теж дуже немало.

Організація прогнозує, що втрата можливості отримати медичні послуги може призвести до 3 мільйонів додаткових ненавмисних вагітностей, 2,7 мільйона небезпечних абортів та 11 000 смертей, пов’язаних із вагітністю.

Минулого року 32 мільйони жінок використовували контрацептиви, надані MSI, яка зараз закликає уряди усього світу включити репродуктивну охорону здоров’я до свого списку основних послуг. Криза – не кращий час для їх згортання. Серед прикладів – ситуація у  Сьєрра-Леоне, коли там лютувала Ебола.

Дослідники встановили, що закриття клінік та зменшення репродуктивних медичних послуг призвели до 4 900 додаткових смертей матері, новонароджених та мертвонароджених між 2014 та 2015 роками порівняно з 4000 смертей від самого вірусу Ебола протягом усієї епідемії.

«Люди завжди потребуватимуть послуг, незалежно від епідемії, — говорить лікар Фелікс Ікенна. — Під час Еболи кількість жінок, яких ми бачили, лише зростала».

За його словами, криза призвела до різкого зростання кількості підліткових вагітностей.