Рейчел Карсон: жінка, що змінила світ


Ще декілька тижнів тому академічний та виконавчий художник Коллін Вебстер з нетерпінням чекала, щоб зробити своє жіноче шоу про життя біолога, письменниці-науковця та першовідкривачки навколишнього середовища Рейчел Карсон, пише nature «Вона була сором’язлива. Смиренна. Присвячувала себе родині – й займалась  дослідженнями та охороною природи. І вона змінила світ», — сказала про свою героїню Вебстер.

Але до Сполучених Штатів увірвався коронавірус, і виступ Вебстер в Харфордському коледжі в Бель-Ейрі довелося відкласти. Натомість вона записала коротке відео з обіцянкою знову виступати наживо, як тільки дозволять умови.

Якби не надзвичайна ситуація, ця вистава стала б однією із сотень подій, що відбулися в рамках місяця жіночої історії, вшанування та відзначення вкладу жінок у суспільство. І напевно – одною з помітних подій. Часто жінкам доводиться великою ціною відстоювати власну гідність і своє право бути почутими. Нерідко їхні по-справжньому великі досягнення залишаються недооцінені, або навіть принижені чи заперечені колегами-чоловіками. І історичне наукове середовище тут не виключення.

Доля Рейчел Карсон – тому яскравий приклад.  Чисельні екологічні регулятори — в тому числі міністерств та відомств з питань захисту навколишнього середовища, були ще 60 років тому попереджені Карсон у її книзі Мовчазна весна про небезпеки, які несуть у собі різноманітні токсичні хімічні препарати, що їх використовували як добриво чи захист від шкідників. Зокрема вона зробила висновок, що пестицид ДДТ вбиває не лише комах, а й птахів, котрі живляться цими комахами, і є вкрай небезпечним для людини.

Втім, її дослідження і вона сама – саме як жінка-вчений – були буквально атаковані представниками хімічної промисловості та певними політиками, які лобіювали хіміків. Дослідження були поставлені під сумнів, а сама Карсон – принижена сексистськими нападками.

Втім, згодом час  все розставив по місцях. Вже давно ДДТ заборонений для використання на міжнародному рівні – через його шкідливість та токсичність. А про долю жінки-вченого, що перша про це попередила, ставлять вистави.

Втім, жінки-вчені творять історію прямо зараз, коли вони героїчно борються нарівні чоловіками з руйнівною пандемією коронавірусу, вивчаючі та досліджуючи небезпечний вірус. А отже – досягнення всіх жінок мають бути визнані, записані та відзначені, щоб історія, яка робиться сьогодні, була максимально достовірно збережена для нащадків.