Відважні мачо чи небезпечно безвідповідальні? — чоловіки миють руки набагато рідше за жінок


Миття рук милом та теплою водою протягом 20 секунд — разом з правилом залишатися вдома та стояти на безпечній відстані  у аптеці чи у супермаркеті — найкраща зброя, яку ми маємо проти нового коронавірусу, наполягають лікарі.

В той же час, є велика, але мало обговорювана тема – щодо цієї простої звички особистої гігієни: миття рук, пише CNN. Виявилося, що жінки роблять це краще і частіше за чоловіків. Як довели чисельні багаторічні опитування та спостереження й дослідження, представниці прекрасної статі ефективніше й якісніше користуються милом та скрабами.

Карл Борхгревінк, директор Школи гостинності в Мічиганському державному університеті в Іст-Лансінгу, доручив 12 асистентам у Мічиганському державному університеті розвісити приховані камери в залах з рукомийниками чотирьох різних туалетах та поза ними, щоб записати, що насправді зробили 3 749 чоловіків та жінок. Результати були шокуючими для дослідників.

Близько 15% чоловіків взагалі не мили руки, порівняно з 7% жінок. А серед тих, хот все ж таки мив, використовували мило лише 50%, серед жінок таких було 78%.

Загалом лише 5% відвідувачів мили руки досить довго, щоб вбити мікроби, які можуть викликати інфекції.

Раніше інші дослідники на підставі інформації по залишках у дозаторах для мила та по зафіксованій кількості відвідувачів громадських туалетів, змогли зібрати дані про майже 200 000 відвідувачів за три місяці. Результат: лише 31% чоловіків та 65% жінок мили руки з милом.

«Це великий розрив — явно вдвічі більше жінок, ніж чоловіки мили руки», — говорить Сьюзен Мічі, професор психології здоров’я та директор Центру змін поведінки кафедри клінічної, освітньої та медичної психології Університетського коледжу Лондона.

У огляді, опублікованому на цю тему в 2016 році, було розглянуто дослідження десятків різних країн і виявлено, що жінки на 50% частіше, ніж чоловіки, практикують або підвищують захисну поведінку під час небезпеки (зокрема – епідемій). Йдеться, у тому числі, про правильне миття рук, носіння масок, чищення поверхонь тощо.

«Жінки більше орієнтовані на турботу, ніж чоловіки — догляд за дітьми, догляд за домом, особиста допомога», — вважає Мічі.

Своєю чергою, Борхгревінк припускає, що така поведінка чоловіків – від їх бажання здатись в усьому правими та безстрашними мачо, яким не перешкоджають дрібниці у вигляді епідемнебезпеки.

«Ми поговорили з деякими (чоловіками) і запитали:» чому ти не помив руки? «, — розповів  Борхгревінк.- Вони з обуренням дивляться на нас і кажуть:» Я чистий, мені не потрібно мити руки «. Живуть з почуттям непереможності».

На думку вчених, зараз, під час карантину, ідеальний момент спробувати «перевчити» чоловіків та прищепити їм звичку бути охайними.