Європейські уряди зобов’язані стати на захист прав жінок – юрист


happy familyin white dress. Mother throws up baby in the sky in beach

Старший юридичний консультант Center for Reproductive Rights Адріана Ламачкова переконана, що у Європі ще недостатньо робиться для захисту сексуальних та репродуктивних прав жінок.Про це юристка пише у своєму матеріалі european

«Реалізація гендерної рівності має вирішальне значення для забезпечення справедливих, стабільних та процвітаючих суспільств, де всі люди зможуть повною і однаковою мірою користуватися своїми правами людини. Гендерна рівність може бути досягнута лише в тому випадку, якщо сексуальне та репродуктивне здоров’я та права жінки повністю гарантуються законом, політичною лінією держави та повсякденним життям. Недотримання та незабезпечення сексуального та репродуктивного здоров’я та прав жінок є як причиною, так і наслідком дискримінації та нерівності за ознакою статі»,- вказує вона.

На думку авторки матеріалу, незважаючи на те, що вже вдалося досягти значного глобального прогресу у просуванні гендерної рівності в цілому – а зокрема у сфері сексуального та репродуктивного здоров’я та прав – жінки в Європі продовжують стикатися з чисельними порушеннями своїх прав. Закони, політика та практика в цих країнах все ще підривають сексуальне та репродуктивне здоров’я жінки, а також її обмежують її самостійність та свободу прийняття рішень, посягають на гідність. Тим самим підривається гендерну рівність. Кожна з цих проблем відбивається передусім на житті маргіналізованих груп жінок, включаючи таких, що перебиваються у бідності, а також жінок з етнічних меншин, жінок з обмеженими можливостями та осіб, що мають інвалідність. Саме вони найчастіше відчувають дискримінацію та нерівність, підкреслює Ламачкова.

Незважаючи на те, що в багатьох європейських країнах зараз – найнижчі показники материнської смертності у світі, існують серйозні розбіжності щодо доступу до охорони здоров’я матері та недбалого забезпечення належних стандартів допомоги. Авторка приводь до прикладу ситуацію з ромськими жінками, котрі часто зазнають особливо серйозних форм дискримінації, включаючи сегрегацію в медичних закладах матері. А незадокументованим жінкам-мігрантам часто взагалі забороняють доступ до медичної допомоги. Гендерне насильство під час пологів на базі закладу та інших установ охорони здоров’я в галузі репродуктивного здоров’я було викрито в декількох європейських країнах, акцентує увагу юристка. При цьому як ромських жінок, так і жінок з обмеженими можливостями примушують миритись з порушенням їх прав людини та жінки-матері.

З іншого боку, європейські жінки далеко не завжди мають належний доступ до сучасних засобів контрацепції або право на аборт у медичному закладі. Вони також обмежені у можливостях отримати належну медичну консультацію.

 Як результат – маргіналізовані групи жінок часто завдають шкоди своєму здоров’ю та добробуту, наголошує Адріана Ламачкова.

Ця ситуація становить суттєву загрозу як для самих жінок, котрі відчувають дискримінацію та нерівність, так і для європейського суспільства в цілому, вважає авторка. Особливо – на тлі певних намагань звузити права жінок у Європі. Такі спроби повинні бути відхилені, а натомість варто більш активно та результативно захищати сексуальне та репродуктивне здоров’я кожної жінки – не залежно від її віку та соціального статусу, завершує юристка Center for Reproductive Rights.