Сьогодні день рівних зарплат у жінок і чоловіків, але приводу для святкування мало – CNN


Щорічно National Committee on Pay Equity (Національний комітет з питань справедливості заробітної плати – США) встановлює дату «Дня рівних виплат», щоб  показати загальну проблему нерівності у оплаті праці між американськими чоловіками та жінками, повідомляє CNN.  Цього року День рівних платежів 31 березня.

Загалом, за останніми даними перепису в США, жінки заробляють 81,6 центів за кожен долар, який заробляють чоловіки. Тобто, американки в середньому заробляють майже на 20% менше за представників сильної статі.

Це узагальнена статистика. Разом з тим, цифри відрізняються цифри в залежності від того, у якій сфері працюють жінка й чоловік, якого вони віки та національності. Скажімо, у порівняно з іншими кольоровими жінками, азіатсько-американкам та тихоокеанськім остров’янкам пощастило більше: вони заробляють в середньому 92 центи там, де чоловіки отримують долар за свою роботу. В той же час латиноамериканки, чорношкірі та корінні американки мусять задовольнятись помітно  меншою оплатою їх праці: 54-62 центи проти одного «чоловічого» долара.

Хороша новина полягає в тому, що загальний розрив у заробітній платі за гендерними ознаками скорочується, говориться в дослідженні. За даними  American Association of University Women ( Американської асоціації університетських жінок), заробітна плата представниць прекрасної статі у 2018-му році складала 82% від тої, яку отримують чоловіки. В той же час у 1969 ця різниця була значно суттєвішою: 60,5% від зарплати чоловіка.

На думку фахівців, ліквідувати розрив та зробити заробітну плату жінки рівною з зарплатою чоловіка можна двома шляхами. Перший: жінки здобувають вищу освіту й починають працювати у таких сферах, де працюють переважно представники сильної статі. Відтак, їх праця автоматично буде оплачуватись вище – за «чоловічою» шкалою. Ще один шлях – активізація боротьби жінок за свої права.

Закриття розриву в заробітній платі за гендерними ознаками може бути наслідком ряду факторів, таких як жінки, які здобувають вищу освіту та переходять на сфери, в яких зазвичай переважають чоловіки. Крім того, жінки більше виступають за свої права та привертають більше уваги до цього питання.

Крім того, на думку Шеннон Вільямса (компаніяEqual Pay Today ), яка наведена у матеріалі, варто багато зробити і в законодавчому полі – зокрема, прийняти Закон про справедливість зарплати. Економіка від того лише виграє, адже жінки не менш працездатні та талановиті, ніж чоловіки.