У колекції Джулії Морган знайшли багато проектів, призначених для жінок


Вивчаючи спадщину першої у світі жінки-архітектора в архівах Коледжу екологічного дизайну в м. Берклі, Кріс Маріно помітив цікаву тенденцію: славетна каліфорнійська архітекторка багато своїх проектів присвячувала саме жінкам, пише Berkeley News

«Я знав, що вона плідний архітектор, — говорить Марино. — Але я не усвідомлював, що так багато її проектів були створені для жіночих організацій».

Джулія Морган стала першою і єдиною жінкою, що закінчила клас Берклі в Коледжі інженерії 1894 року.

З більш ніж 700 нині відомих проектів, над якими працювала Морган, близько 100 були розроблені та побудовані спеціально для жінок. В архівах містяться ескізи та плани поверхів будівель, включаючи резиденцію сестринства Емануель (тепер Дзен-центр Сан-Франциско); Меморіальну гімназію Фібі Херст на території містечка Берклі; та Ель Кампаніль – дзвіницю в коледжі Міллз в Окленді.

Морган також спроектував Гіртон Холл, відомий сьогодні як Джулія Морган Холл, в Ботанічному саду Каліфорнійського університету. Простір було створено в 1911 році як місце збору студенток та студентів.

Як відмічає дослідник, Морган впродовж багатьох років була активно затребувана  багатьма жіночими міськими клубами. Найбільший її проект для жіночого міського клубу Берклі в 1929 році був завершений менш, ніж за 11 місяців.

«Жіночі клуби користувались великою популярністю в 1900-х роках», — нагадує Маріно. — Вони були місцями, де жінки збиралися і проводили заняття з літератури та економіки, обговорили стратегії громадянської участі та обмірковували, як їм впливати на політичний клімат».

За словами дослідника, архіви свідчать, що ця унікальна видатна американка  доклала великих зусиль у створені життєвого простору саме для жінок, саме для того, щоб представниці прекрасної статі мали змогу просуватися в суспільстві.